Mitä on parijooga? Onko se akrojoogaa?
Parijooga on kaikille sopiva laji, jossa ei edellytetä akrobatiataitoja. Parijoogassa tehdään tavallisia joogan harjoituksia, mutta yhdessä toisen osallistujan kanssa. Harjoitusten vaikutukset tehostuvat, koetaan suoritusvapaata liikunnan iloa sekä opitaan joogaa - ja samalla kokeneempikin joogaaja saa uutta inspiraatiota. Unohtamatta yhteishenkeä ja sosiaalisuutta, jota nykyajan etäilymaailmassa ei ole liikaa.
Kokemukseni perusteella yksi parijoogan tärkeimmistä bonuksista onkin juuri ilo. Hymy ja nauraminen tuottavat hyvän olon hormoneja ja nostavat mielialaa. Sellaisessa tilassa ihmisen on helpompi suhtautua positiivisesti ja olla sujuvasti vuorovaikutuksessa, tehdä yhteistyötä ja päätöksiä. Jo opettajankoulutuksessa aikoinaan opin, että esimerkiksi vieraan kielen oppiminen nopeutuu, kun oppimistilanteessa käytetään huumoria ja iloa. Sopii monii muuhunkin ja on järkeenkäypää, mutta kovin usein unohtuvaa.
Työpaikoilla tai stressaavassa arjessa ilo jää usein sivurooliin ja suoritusmoodi päälle silloinkin, kun sitä ei tarvita. Jos kaikki vapaa-ajan tekeminen ja jopa joillakin jooga suuntautuvat suorittamiseen, ei lepohermosto saa mahdollisuutta lähteä toimimaan. Stressitila pitkittyy ja sen kielteiset terveysvaikutukset tunnetaankin jo laajasti.
Yhteishenki, liikunta ja parijooga
Vaikka parijooga korostaa rentoutta ja iloa, saa tunnilta myös fyysisiä hyötyjä. Ohjaajana ja osallistujana olen huomannut kunnon kohoavan huomaamatta, koska yhdessä tekeminen on hauskaa ja motivoivaa.
Mitä parijoogassa tehdään?
Parijoogatunnilla tehdään lihaskuntoa ja liikkuvuutta lisääviä jooga-asanoita yhdessä parin kanssa. Tuntiin on mahdollista lisätä mukaan myös sykettä nostavia harjoituksia. Loppuosuus painottuu lepohermoston herättelyyn rauhallisten venytysten ja rentoutuksen avulla.
Parijoogan liikkeet tehdään yhdessä parin kanssa, loppurentoutusta lukuun ottamatta. Parit voivat esimerkiksi tukea selät vastakkain parijoogan seisten tehtävissä liikkeissä ja löytää yhteisen rytmin. Paria voidaan tarttua myös käsivarresta jossain liikkeissä ja tehostaa venytystä haluttuun kohtaan kehossa. Tasapainoa vaativissa asennoissa parin tuki sekä auttaa että sopivasti haastaa.
Loppuvenytyksiin saadaan parijoogassa mukavasti tehoa toisen kanssa yhdessä tekemällä. Tasoeroista joogakokemuksen tai kunnon suhteen ei ole parijoogassa haittaa, kenties jopa päinvastoin.
Parijoogalla on pitkät perinteet joogassa ja se korostaa, ettei joogan tarvitse aina olla yksin tehtävää eikä varsinkaan mikään yksilösuoritus.
SaivoYogan parijoogan hyötyjä lyhyesti:
Soveltuu kaikenkuntoisille joogakokemukseen katsomatta, eikä se vaadi esimerkiksi akrobatiataitoa tai -uskallusta, sillä siihen ei sisälly akrobatialiikkeitä.
Parin tuki tehostaa liikkeiden vaikutuksia ja auttaa erikuntoisia osallistujia olemaan mukana.
Sosiaalisuus ja yhteistyö ilman suorituspaineita tuovat hyvän olon hormoneja, piristävät mielialaa ja parantavat yhteenkuuluvuutta.
Pitääkö siinä koskea toista, mitä jos se ujostuttaa?
Meillä suomalaisilla on tunnetusti iso henkilökohtainen reviiri verrattuna joihinkin muihin kansoihin. Parijoogassa luonnollisesti pitää omaa paria koskea, mutta se on arkista kättelyä vastaavaa kosketusta. Joskus ollaan selät vastakkain tai tuetaan toista kädestä tai vaikka jalasta tarttumalla, mutta halauksia tai muutakaan läheisempää koskettamista SaivoYogan parijoogaan ei kuulu.
Se sopiikin vaikkapa työpaikoille yhteisöllisyyttä luovaksi tyhy-päivän ohjelmaksi, kaveritapaamisiin vähän uudenlaiseksi ohjelmanumeroksi ennen kuohuviinilasillisille menoa, tai vaikkapa ryhmälle pariskuntia, jotka haluavat hauskaa tekemistä ennen illalliskutsuja.
Suorituspaineet oman liikkuvuuden tai kunnon suhteen hälvenevät nopeasti, kun osallistuja huomaa, että se mikä on helppo liike itselle on parille vaikea - ja seuraavan liikkeen kohdalla roolit kääntyvätkin toisin päin. Yksi voi olla notkea, toisella loistava tasapaino, ja kolmannella isot käsivoimat.
Parijoogaa Turussa työpaikoille, kaveri- tai pariskuntaryhmille
Olemme saaneet parijoogatunneista todella kiitollista palautetta. Olemme vakuuttuneita niiden hyödyistä paitsi keholle, myös mielelle ja mielialalle. Etätyö on koettu osittain yksinäiseksi ja tiimihenkeä huonontavaksi.
Parijooga palauttaa yhdessä tekemisen ilon ja muistuttaa, että me ihmiset olemme sosiaalisia olentoja.
SaivoYogan parijoogaa ohjaan minä, Kirsi Saivosalmi yhdessä puolisoni Jonne Saivosalmen kanssa, joka ohjaa joogaa oman markkinointialan päivätyönsä ohella. Olemme jooganneet yhdessä jo vuosia ja toivotamme kaikki kiinnostuneet mukaan joogan rentouttavaan maailmaan.
Olemme iloisia, jos voimme tarjota sinullekin ja ryhmällesi / työpaikallesi parijoogakokemuksen. Ota yhteyttä jo tänään!
Tulevat tapahtumat:
Kirjoittajasta
Olen Kirsi Saivosalmi, levon vallankumouksen perustaja, tietokirjailija, levon lähettiläs ja restoratiivisen joogan opettaja ja kouluttaja.