Restoratiivinen jooga ja lepäämisen merkitys nykypäivänä

Onko lepääminen sinulle osa elämää? Vai harvinaista ylellisyyttä? On tiettyjä elämäntilanteita, joihin lepoa on vaikea konkreettisesti mahduttaa, kuten ruuhkavuodet. Mutta on myös perittyjä ja hedelmättömiä asenteita, jämähtäneitä arjen tottumuksia. Restoratiivinen jooga on paitsi olemisen harjoitus, myös työkalu uuden, hermostoa tasapainottavan ja voimia lataavan tottumuksen vakiinnuttamiseen.


Yhteiskunnan tahti on viimeisten 25 vuoden aikana nopeutunut mielettömästi. Työ seuraa digitaalisten laitteiden kautta perässämme joka paikkaan. Asioihin odotetaan nopeaa reagointia. Sosiaalisen median videoihin keskitytään muutamia hetkiä kerrallaan, kirjojen lukemiseen samoin.

Ero entiseen on valtava. Löysimme eilen netistä tv-mainoksen 80-luvun lopulta. Sen hitaus nauratti, mutta oma reaktio sai myös miettimään. Mitä aivoillemme (ja koko hermostolle) on tapahtumassa? Miten pitkään aivot jaksavat sopeutua, ennen kuin kuumenevat - missä ovat neuroplastisiteetin rajat? Mihin kasvava dopamiinihakuisuus vie?

Aivot, aistit ja restoratiivinen jooga

Aivomme ovat todella erilaisen ärsykepommituksen alla verrattuna vuosituhannen taitteeseen. Se vie huomattavan määrän energiaa. Lepäämistäkin tarvitaan siten enemmän kuin 80-90-lukujen ”hitaassa yhteiskunnassa” - tai sen on oltava erilaista kuin ennen.

2020-luvun lepääminen saisi olla puhelitonta ja ruudutonta, hidasta, ärsykkeistä karsittua, ei-suorittavaa, ei-moniajoa. Levolle on nykymaailmassamme todellakin varattava erillinen aika, sillä kalenterit täyttyvät muusta - vähintään somen selailusta.

Autonominen hermosto ja restoratiivinen jooga

Olen huomannut jooganopettajana ja omassa elämässä, että tietoinen lepääminen (jolla en tarkoita nukkumista, mikä sekin on tärkeää) voi tuntua hirveän vaikealta. On vaikea pysähtyä “vain olemaan” restoratiivisen joogan pitkäkestoisiin asanoihin . On vaikeaa olla tekemättä mitään, hiljaisuudessa, ilman ärsykkeitä. Useimmille meistä - tiettyjä poikkeustilanteita lukuunottamatta - se tuntuu vaikealta vain siksi, että se on uutta ja vierasta. Hermosto on tottunut kovaan vauhtiin ja autonomisen hermoston sympaattisen osion aktivaatio on jäänyt niin sanotusti päälle.

Ja se on kaiken edellä kuvaillun keskellä todella inhimillistä ja ymmärrettävää. Rohkaisen kuitenkin ottamaan haasteen vastaan, vaikka voikin pelottaa mitä pysähtyminen nostaa esiin. Ei kannata myöskään jäädä yksin, vaan tukeutua muihin ja antaa vastavuoroisesti heille tukea. Hermosto alkaa vähitellen tottua hidastamisen hetkiin. Meillä on myös neuroseptio, ikään kuin aisti, joka tutkan lailla reagoi muiden ihmisten hermoston tilaan. Paljoltikin siksi siis rauhallisten ihmisten seura rauhoittaa.

Restoratiivisen joogan koulutus Turussa

Oman opettajani Judith Lasaterin sanoin kehotan kaikkia ”ainakin maistamaan pinaattia” - eli tässä tapauksessa restoratiivista joogaa. Useamman kokeilukerran jälkeen oman itsen äärelle pysähtymiseen alkaa tottua ja ehkä restoratiiviseen joogaan huomaa hiljalleen tykästyvänsäkin. Tietoisen lepäämisen tuomasta rauhasta jää hyvä makun kehoon ja mieleen. Vaikka se arjen pyörityksessä tuntuu ehkä karisevan nopeasti pois, aina voi palata hetkeksi tankkaamaan lisää restoratiivista joogaa.

Jos kaipaat tukea, minulla on alkamassa kaksi eri vaihtoehtoa lepäämisen opetteluun, pääroolissa restoratiivinen jooga ja muut hermostoa tasapainottavat terapeuttiset harjoitukset.

  • Kevyempi vaihtoehto on MINIVERKKOKURSSI UUPUNEILLE, joka avautuu 26. kesäkuuta 2024. Ennakko-ostajan ale 95 euroa on voimassa 24.6. asti (normaalihinta 115 euroa).

  • Syventävä vaihtoehto on ”city-retriitti” eli Levon vallankumous® -restoratiivisen joogan koulutus TURUSSA  27.-28.6. ja 15.-16.8.2024. Koulutus sopii itsehoivaksi tai lisäopiksi joogaohjaajille, terapeuteille, tai valmentajille ja muille hyvinvointialan toimijoille. Koulutuksessa on käynyt mm. psykologeja ja psykoterapeutteja, opettajia, sairaanhoitajia ja muista restoratiivisen joogan levollisista työkaluista kiinnostuneita.


Tulevat tapahtumat:

 
kirsi saivosalmi kirjailija jooganopettaja muotokuva.png

Kirjoittajasta

Olen Kirsi Saivosalmi, levon vallankumouksen perustaja, tietokirjailija, levon lähettiläs ja restoratiivisen joogan opettaja ja kouluttaja.

Edellinen
Edellinen

Mitä on parijooga? Onko se akrojoogaa?

Seuraava
Seuraava

Restoratiivinen jooga ja joogaviltit: kolme vinkkiä